top of page

На купала сонце грає,

Весь народ наш звеселяє,

Виграють у нас музики,

Що гудуть аж черевики.

І пісні купальські ллються

І в танки усі беруться,

Ігри, конкурси, забави –

Все для нашого Купала.

 

    Кажуть, Купальська ніч духовно єднає людину з природою, возвеличує побут, освячує почуття молодих сердець. За старим стилем свято Купайла відбувалося саме в період, коли сонце приходило до зеніту – найвище піднімалося над землею, давало найбільше тепла й світла, виявляло свою найвищу чудодійну силу для рослинного й тваринного світу та для людини.

    Цей день завжди був пов’язаний з містичними прикметами й таємними обрядами. У цей час уся рослинність досягає свого апогею, усе набирається чарівної сили, усе нестримно росте, розквітає, множиться, радіє життю.

    Раділа життю і кегичівська земля. У піснях, танцях, забавах і, звичайно ж, у яскравих відблисках купальського вогнища. З 6 на 7 липня біля водоймища селища Кегичівка відбулося театралізоване народно-обрядове дійство «На калину роса впала, в нас на вулиці Купала» за підтримки голови Кегичівської районної державної адміністрації Романа Гончарова, голови Кегичівської районної ради Лариси Стефанюк та Кегичівської селищної ради.

     Під запальні танки та мелодійні пісні наряджалися головні атрибути свята – Марена і Купало, в гості завітали Водяний, а Вогневик подарував усім присутнім очищуюче світло та тепло купальського багаття. Дівчата мали змогу показати свою майстерність з плетіння вінків із різнотрав’я, які є символом щастя, долі, кохання та добробуту. Парубки ж демонстрували сміливість, силу та спритність у змаганні з діставання вінку зі стовпа. Переможець отримав головний приз свята – електричну м’ясорубку. З нагоди свята вшановували Іванів, запрошуючи їх на сцену для вручення символічних подарунків. Наприкінці дійства відбулися купальські ігри та розваги, в яких брали участь усі бажаючі.

    У ході концертної програми своїми виступами усім присутнім піднімали настрій солісти районного Будинку культури Ірина Кірякіна, Тетяна Яшан, Юлія Лимар та жіночий вокальний ансамбль «Барви» під керівництвом Павла Поплавка, а також аматори сцени Юлія Горбенко, Марія Ісай, Валерія Сотник та Олексій Кофлюк. Протягом усього заходу працювали дитячі розважальні атракціони, а всі бажаючі мали змогу пригоститися різноманітними ласощами.

    Завершенням дійства стала святкова дискотека. Хтось з головою ринувся у танок, а хтось поспішив шукати заповітний цвіт папороті.

09.07.2019

На калину роса впала, в нас на вулиці Купала

bottom of page